De Schoolmeester

Gouda

verkocht

€ 275.000,- tot € 529.000,-

Geinteresseerd?

Omschrijving

Wonen in een oude school.

Op deze unieke locatie, midden in het centrum van Gouda worden 17 appartementen gerealiseerd.
Een plek rijk aan historie wordt nieuw leven ingeblazen.

Historie
Het Weeshuis ensemble is een verzameling unieke historische panden in het oude centrum van Gouda, vlak naast de Sint Janskerk. De bijzondere rijks- en gemeentelijke monumenten vormen samen een cultuurhistorisch zeer waardevolle locatie.
De kern van het ensemble wordt gevormd door het voormalige Wees- en aalmoezeniershuis aan de Spieringstraat, een rijksmonument uit 1642. De in 1876 toegevoegde vleugel aan de Groeneweg is een gemeentelijk monument. Tot voor kort was het weeshuis in gebruik als bibliotheek en archief.
De middeleeuwse Jeruzalemkapel en de aangrenzende schoolmeesterswoning behoren ook tot het Weeshuisensemble. Deze gebouwen aan de Spieringstraat worden van het weeshuis gescheiden door de Patersteeg. De Klaas de Vriesschool, gelegen aan de Groeneweg en gebouwd aan het eind van de 19e eeuw behoort ook tot het ensemble. Dit gebouw heeft lange tijd als Streekarchief gediend en is tot voor kort gebruikt als basisschool. Op het binnenterrein staat het vrijstaande gymnastieklokaal, een gemeentelijk monument uit 1884.

De School
De Klaas de Vriesschool is in 1884 gebouwd als Openbare Lagere School nummer 1. Het twee verdiepingen tellende gebouw is een gemeentelijk monument omdat het een goed voorbeeld vormt van een schoolcomplex uit het laatste decennium van de vorige eeuw. Het gebouw is opgetrokken in neorenaissance stijl, het merendeel van de detaillering is nog authentiek. Veel Gouwenaren hebben hier op school gezeten.
Het vrijstaande gymnastieklokaal was in Nederland één van de eerste gymnastieklokalen. Op het schoolplein staan een aantal monumentale linde- en kastanjebomen.

Ondanks dat deze aanmelding met grote zorgvuldigheid is samengesteld, kunnen geen rechten worden ontleend aan teksten, berekeningen, aanbiedingen evenals aan afgebeelde illustraties en artists-impressions, deze zijn uitsluitend bedoeld als voorbeeld en daardoor niet bindend voor het eindresultaat. Alle informatie, ook prijzen en voorwaarden, kunnen aan verandering onderhevig zijn.
+ Lees de volledige omschrijving

Kenmerken

Indeling

Woonoppervlakte 61 m² tot 138 m²
Inhoud 214 m² tot 414 m²
Perceeloppervlakte m² tot m²
Start bouw Onbekend
Oplevering Onbekend

Overdracht

Koopaanneemsom € 275.000,- tot € 529.000,-

Meer informatie of een bezichtiging inplannen?

Ik wil:

Deel via social media