Vorige maand was onze gemiddelde beoordeling op Funda: 9,1 voor verkoop en een 9,4 voor aankoop!

Achter de Vismarkt 19

Gouda

verkocht

verkocht

Geinteresseerd?

Omschrijving

Prachtig feeëriek monumentaal pand in de historische binnenstad van Gouda te koop. Gelegen in het pittoreske centrum in één van de meest idyllische straatjes van Gouda, “achter de vismarkt” genaamd. Het is de eerste dichtbebouwde straat van Gouda en heeft een rijk historisch verleden.
Dit oorspronkelijke telegraafkantoor uit 1897 is door de huidige bewoners met heel veel liefde en geduld geheel gerenoveerd. Het exterieur is in oorspronkelijke staat teruggebracht zoals te zien op de oude tekeningen daterend uit 1897. De gevel in neo-classicistische stijl met knipvoeg en met prachtig zwart-wit tegelwerk is geheel hetzelfde gebleven. De voordeur heeft een ingezet deel van melkglas met handgemaakt smeedijzeren werk zoals meerdere voordeuren in het centrum van Gouda.

Naast het torentje met het ronde raam schitteren nu twee puntdakjes afgewerkt met lood en zink. Deze stonden op de oorspronkelijke tekeningen, maar werden nooit geplaatst. De huidige eigenaren hebben deze alsnog zelf gemaakt en geplaatst om het pand in haar authentieke staat te brengen zoals ooit de bedoeling was. Evenals de nieuwe bordeauxrode markiezen met zijschoten gemaakt van red western ceder. Al deze elementen tezamen en de bloembakken met geraniums maken het exterieur van dit object zeer aantrekkelijk.

Slechts zelden treft u zo’n piekfijn en tot in de puntjes afgewerkt huis aan waarin u zo terecht kunt. Het interieur oogt zeer modern; witte, open ruimtes die door middel van eikenhouten trappen met elkaar in verbinding staan. Ook hier is met veel precisie gewerkt en met behoud van de authentieke kenmerken zoals de hoge plafonds, de balkenpartij en de ramen met bordeauxrode luifels.

Indeling begane grond:
Via de voordeur stapt u direct de grote keuken binnen voorzien van eikenhouten parketvloer (de ondervloer van het parket is geplaatst op een rubberen laag) met een groot kookeiland. Het kookeiland is voorzien van een zwarte marmeren plaat, een 5-pits gasfornuis, een Miele oven en afwasmachine, 4 grote schuiflades met opbergruimte waarvan 1 met extra besteklade en een opbergkast onder de spoelbak. Deze laatste is voorzien van een kraan met licht.

Vanachter het kookeiland heeft u via de grote raampartijen, voorzien van dubbelglas, uitzicht op de straat en het plantsoentje voor het huis. Achter het kookeiland ziet u een strakke witte opbergwand waarin de wasmachine, de droger, de koelkast, de vriezer (allen van Miele), opbergkasten en de meterkast geïntegreerd zijn. Alle wanden zijn hoogwaardig geïsoleerde wanden met PIR en gips met RD 4,54.

Naast de opbergwand treft u via de mooie rond gestucte wand de badkamerdeur. Bij binnenkomst in de badkamer is aan de linkerzijde het hangende toilet, voor u de zwart granieten wasbak met fontein leunend op een eikenhouten onderstel en aan de rechterzijde is de natte ruimte voorzien van een grote regendouche en handdouche.

De wanden zijn donkergrijs van kleur en de vloer is van gestort beton met vloerverwarming en een geïntegreerde afvoerrichel.

Onder de trap bevindt zich een traphok en opberghok waarin ook de ketel geplaatst is. Deze Nefit -ketel is goed onderhouden en heeft sinds 2014 een nieuwe brandkamer.

1e Verdieping:
Deze bereikt u via twee trappen langs de linkerzijde en de achterzijde van het huis. De trappen zijn gemaakt van 100-150 jaar oude eikenhouten balken afkomstig uit oude boerderijen.De huidige bewoners gebruiken deze ruimte als woonkamer. De ruimte is voorzien van prachtige raampartijen (aan zowel de voorkant als de zijkant) die de woning veel licht verschaffen. Het zijn schuiframen die dubbel geïsoleerd zijn en waarvan de balansveren uit zicht zijn geplaatst.
Op het plafond ziet u de balken en ankers. Op de grond een parketvloer van eikenhout.

2e verdieping:
Via twee eikenhouten trappen komt u op de tweede verdieping die thans in gebruik is als slaapruimte. Tevens treft u hier een eikenhouten wastafel met ronde waskom, een toilet en bidet van het Italiaanse merk Flaminia. Er zijn aansluitingen voor een douche en een bad gemaakt, maar niet in gebruik genomen wegens plaatsing van kinderbedden. In overleg kan de badkamer uitgevoerd worden, zie bijgevoegde tekeningen/renderingen.

Op deze verdieping merkt u dat het pand van oorsprong een telegraafkantoor was, doordat de ruimte een trapezium - vorm heeft en in een lichte punt loopt. Aan de achterzijde van het pand en aan de kant van de trap zitten velux-ramen van waaruit u uitzicht heeft op de Gouwekerk en de torens van het oude stadhuis van Gouda. De kap is van buiten extra geïsoleerd met blauwplaat XPS 40 mm en dampdoorlatende folie + leien gecertificeerd voor monumenten. Het platte dak is geïsoleerd met Kingspan Therma TR26 FM XR 120mm op een multiplex plaat.
In het plafond is een lichtkoepel (Hoogslagvaste 2 lagen polycarbonaat van 90x150cm) geplaatst die toegang biedt tot het dak. Deze biedt de mogelijkheid tot het creëren van een dakterras.
Verder treft u een grote dakkapel met naar binnen slaande ramen. De dakkapel is aan de zijkanten in sierlijke vormen afgezet met zink.
De dakgoot is geheel vernieuwd in 2007.

Op het torentje prijkt de originele windveer die het bijzondere pand een uitstraling van allure geeft.
De windveer is afgezet met bladgoud en geheel in de stijl zoals de windveren van het oude stadhuis.

Voor het huis is een zitbank/plantenbak geplaatst rondom de bestaande boombak. De huidige bewoners hebben hiervoor een vergunning verkregen om gebruik te maken van de openbare weg op grond van artikel 2:5 van de Algemene Plaatselijke Verordening Gouda 2009.

Naast het huis is een oprit/doorgang. Deze behoort deels toe aan de bewoners en deels aan de bewoners van het aangrenzende pand.

Chaletstijl
De chaletstijl wordt gekenmerkt door op houtbouw geïnspireerde decoraties, vaak in combinatie met elementen uit de neorenaissance of de jugendstil. De inspiratiebron hiervoor ligt in de traditionele landelijke bouwstijlen uit Zwitserland. Opvallend zijn de overstekende kappen met vaak uitbundig versierd houtsnijwerk, houten veranda’s, balkons en erkers. Die kenmerken zijn rijkelijk aanwezig in de kap van de voormalige telefooncentrale, Achter de Vismarkt 19.

Historische gegevens:
Historische gegevens van het centraal bureau van de Goudsche Telephoonmaatschappij:
In 1896 bouwde H.J.Nederhorst dit bedrijfspand op de fundamenten van twee huizen. Het gebouw is in de Hollandsche Neo-renaissancestijl gebouwd. De voorgevel aan ‘Achter de Vismarkt’ is een asymmetrische bakstenen gevel met trapeziumvormige dakschilden en boven de ingang een toverachtige beëindiging. In het torentje is een rond raampje. De ontlastingsbogen zijn versierd met figuratief tegelwerk.
In 1898 waren er 92 telefoonaansluitingen. In 1921 werd het Goudsche telefoonnet overgenomen door de PTT, er waren toen 223 aansluitingen. De naam van het huis luidde “ Het telefoonkantoor”.

Uit archeologisch onderzoek rondom ‘Achter de Vismarkt’ in juli 1989 werd door de oudheidkundige werkgroep Golda op de hoek Achter de Vismarkt/Vissteeg een opgraving verricht. Doel van het onderzoek was met name om meer gegevens te verkrijgen over de vroegere bebouwing van deze straat. De eerste schriftelijke gegevens hierover zijn bekend uit het jaar 1398. Een andere reden om hier een opgraving uit te voeren was de ontdekking van een zware fundering onder het pand naast het onderzoeksterrein (in het telefoonkantoor).
+ Lees de volledige omschrijving

Kenmerken

Overdracht

Status verkocht
Aanvaarding in overleg

Bouw

Soort woning woonhuis
Soort woonhuis eengezinswoning
Type woonhuis vrijstaande woning
Aantal woonlagen 3
Bouwvorm bestaande bouw
Bouwjaar 1897
Huidige bestemming woonruimte
Onderhoud binnen goed
Onderhoud buiten goed
Voorzieningen mechanische ventilatie, tv kabel, buitenzonwering, dakraam
Isolatie dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, dubbel glas

Energie

Energielabel D
Verwarming cv ketel
Warm water cv ketel
C.V.-ketel gas gestookte combi-ketel uit 2003 van Nefit Smartline HRC, eigendom

Oppervlakten en inhoud

Woonoppervlakte 80 m²
Perceeloppervlakte 46 m²
Inhoud 300 m³

Indeling

Aantal kamers 3
Aantal slaapkamers 1

Buitenruimte

Ligging aan rustige weg, in centrum, in woonwijk

Overig

Parkeergelegenheid betaald parkeren, parkeervergunningen

Foto's

Achter de Vismarkt 19, Gouda
Achter de Vismarkt 19, Gouda
Achter de Vismarkt 19, Gouda
Achter de Vismarkt 19, Gouda
Achter de Vismarkt 19, Gouda
Achter de Vismarkt 19, Gouda
Achter de Vismarkt 19, Gouda
Achter de Vismarkt 19, Gouda
Achter de Vismarkt 19, Gouda
Achter de Vismarkt 19, Gouda
Achter de Vismarkt 19, Gouda
Achter de Vismarkt 19, Gouda
Achter de Vismarkt 19, Gouda
Achter de Vismarkt 19, Gouda
Achter de Vismarkt 19, Gouda
Achter de Vismarkt 19, Gouda
Achter de Vismarkt 19, Gouda
Achter de Vismarkt 19, Gouda
Achter de Vismarkt 19, Gouda
Achter de Vismarkt 19, Gouda
Achter de Vismarkt 19, Gouda
Achter de Vismarkt 19, Gouda
Achter de Vismarkt 19, Gouda
Achter de Vismarkt 19, Gouda
Achter de Vismarkt 19, Gouda
Achter de Vismarkt 19, Gouda
Achter de Vismarkt 19, Gouda
Achter de Vismarkt 19, Gouda
Achter de Vismarkt 19, Gouda
Achter de Vismarkt 19, Gouda
Achter de Vismarkt 19, Gouda
Achter de Vismarkt 19, Gouda
Achter de Vismarkt 19, Gouda

Locatie

Meer informatie of een bezichtiging inplannen?

Deel via social media